Denne gamle, smukke, palæagtige bygning på hjørnet af Smedegade og Sølvgade er hjemsted for Sankt Johanneslogen Hardia og fra 2011 tillige Sankt Andreaslogen Kronen til Lyset.

Efter en spæd begyndelse for Sankt Johanneslogen Hardia i 1917, hvor logemøderne afholdtes i et kontor i en bank, og senere på Hotel Eyde, kunne logen Hardia, med erhvervelsen af denne bygning i 1977, nu arbejde under de bedst tænkelige forhold i eget hus. I 1996 og igen i 2010-11 blev der foretaget udvidelse af de eksisterende rammer for blandt andet at modtage og indvi en ny, regional loge i Herning, nemlig Sankt Andreaslogen Kronen til Lyset. Bygningsarealet blev dermed udvidet betragteligt, så logebygningen kan modtage et større antal logebrødre.

Den oprindelige bygning blev opført i 1923 som domicil for A/S Midtjysk Kafferisteri. Den er tegnet af arkitekt Robert V. Schmidt, Kolding, og etagearealet var dengang på 581 m². Efter Hardias overtagelse i 1977 forestod arkitekt Søren Jensen ombygningen således, at lokalerne kunne indvies til logeformål den 31. oktober 1977. Gamle, smukke døre og mahognipaneler gør bygningen, som også indeholder et righoldigt museum, til en enestående ramme om logelivet for Den Danske Frimurerorden i Herning.

Bygningen med den fornemme facade, og indvendigt med de rustikke loftsbjælker, er erklæret ”absolut bevaringsværdigt byggeri”. Derfor blev såvel den første tilbygning, der blev foretaget i forbindelse med byrenoveringen af området i 1996, som den seneste tilbygning i 2010-11 udført i den oprindelige stil. Samtidig har disse om- og tilbygninger betydet, at bygningsarealet er forøget betragteligt, og at bygningen nu er forsynet med elevatorer til samtlige etager. Med stor glæde og entusiasme værner medlemmerne af Sankt Johanneslogen Hardia og Sankt Andreaslogen Kronen til Lyset om dette smukke hus.

Sankt Andreaslogen Kronen til Lyset
Sankt Johanneslogen Hardia
Herning