Den Danske Frimurerorden hviler på et kristent grundlag. For at blive optaget skal du derfor være døbt med den kristne dåb og have kristen konfession. Det betyder ikke, at Ordenen er dogmatisk eller forventer, at du tror på en særlig måde eller tilhører en bestemt kristen trosretning. Og Ordenen har både plads til dig, der er sikker i din tro, og til dig, der tvivler og søger svar.

Afsæt i din egen tro

For at blive optaget i Ordenen skal du være døbt med den kristne dåb og have kristen konfession. (Nogle loger har ikke dette krav – se nedenfor). Ordenen kræver dog ikke, at du tror på en særlig måde, og de forpligtelser, som dit tilhørsforhold til Ordenen vil kræve af dig, konflikter ikke med det almene etisk-moralske ansvar, der møder dig i samfundet.

Du går med andre ord ind i Ordenen og frimureriet med afsæt i din egen tro, dvs. din personlige forståelse og trosopfattelse. Det har ethvert medlem gjort til enhver tid, men alle har vi haft det samme udgangspunkt – og det er erkendelsen af, at vi alle har Skaberen over os og Næsten ved vores side. Og netop her begynder det frimureriske arbejde – med bevidstheden om, at Skaberen er større end skabningen, og at vi alle har et ansvar for de mennesker, vi møder på vores vej.

En frimurer skal hver dag året rundt leve op til det frimureriske budskab om næstekærlighed og tolerance. Det lykkes ikke altid. Frimureriet medfører mange glæder, men også skuffelser. Dels kan du blive skuffet, når du må erkende, at du ikke har været så standhaftig, som du gerne ville. Dels vil du blive skuffet, når resultatet ikke er så godt, som du havde håbet.

Vi frimurerbrødre er ikke selvgode helgener. Vi fejler ligeså meget som alle andre, men i Ordenen lærer vi en metode til at gøre status og erkende vores fejl. Og det er trods alt forudsætningen for at forbedre sig.

Frimurer uden kristen dåb

Selvom Ordenen kræver en kristen dåb, er det bestemt også muligt at blive frimurer uden. Både Johanneslogeforbundet og Det Danske Frimurerlaug optager mænd af alle trosretninger, og kræver ikke en dåbsattest men blot troen på et Højeste Væsen.  Hvis du derfor ikke har en dåbsattest eller af anden trosmæssige årsager ikke ønsker at søge optagelse i Ordenen, så vil vi anbefale dig at læse mere på Johanneslogeforbundet.dk og ddfl.dk.

Læs videre
Foto: Anders Fenger-Eriksen
Foto: Den Danske Frimurerorden
Foto: Kenneth Rasmussen
Ordenens Stormesters skrivebord
Foto: Kenneth Rasmussen