Sankt Johanneslogen St. Martin
Logen St. Martin blev oprettet den 16. marts 1882, men der har været arbejdet med de frimureriske tanker i Randers før 1882 – dog under lidt andre former, end det sker i dag.
Den 3. december 1859 blev der i Randers dannet en såkaldt murerforening. Blandt initiativtagerne var kammerherre W. Lorentz, amtmand over Randers amt og pastor Hans Jakob Potter, sognepræst til Støvring og Mellerup. I 1869 oprettes en instruktionsloge under tilsyn af Sankt Johanneslogen Cimbria i Aalborg.
I 1881 mente brødrene i Randers, at de ville være i stand til at stå på egne ben, og sendte derfor en ansøgning om oprettelse af en arbejdende loge i Randers til Frimurerordenens Højeste Styrer, Hs. Kgl. Højhed, kronprins Frederik, den senere Frederik VIII. Tilladelsen blev givet, og den 16. marts 1882 var logen St. Martin en kendsgerning.
Den arbejdende loge begyndte i 1882 med 53 medlemmer. I dag er der knap 300 medlemmer. Et godt tilskud til kredsen kommer fra St. Martins to instruktionsloger: Det Faste Anker i Grenaa, oprettet 1951, og i Mariager, Mithra Fortuna, oprettet 1954.
I instruktionslogerne finder der ikke optagelser eller forfremmelser sted; her udgør instruktioner (foredrag) den centrale del af arbejdet.
Logens navn
Da St. Martins fædre skulle vælge navn til logen, er der nok ikke tvivl om, at de har skelet til den imponerende middelalderkirke midt i Randers, St. Mortens Kirke. Navnene Morten og Martin er identiske navne for biskop Martin af Tour i Frankrig, de fattiges skytshelgen. Da omsorg for næsten er en del af det frimureriske arbejde, faldt biskoppens eksempel lige for ved navngivningen af logen. Martin blev født omkring år 315 som søn af en hedensk officer. Allerede som 10-årig blev han grebet af kristendommen; men kun 15 år gammel måtte han, tvunget af faderen, lade sig indrullere i en romersk rytteriafdeling i Frankrig. Da Martin gjorde tjeneste i Amiens, red han en vinterdag sammen med nogle officerers kammerater ud gennem byporten. Udenfor muren rakte en nøgen tigger hånden frem i håb om en almisse. Kammeraterne red forbi, men Martin standsede, tog sin kappe af, huggede den midt igennem med sit sværd, og gav tiggeren den ene halvdel. Om natten drømte Martin, at Kristus kom til ham iført den halve kappe, som tiggeren havde fået, og han hørte Jesus sige til englene, der fulgte ham, at Martin, den udøbte, har klædt mig i denne kappe.
Martin forstod dette vink fra Gud, og lod sig døbe. Herefter så han sig selv som en kristen stridsmand, og nægtede fremover at kæmpe med andet end ordets sværd.
Logemøder
St. Martin holder møde tirsdag aften i perioden september til april. Klokken 19.00 kaldes brødrene ind i logesalen til det rituelle arbejde. Dette varer cirka to timer. Herefter indtages et måltid i spisesalen – som regel et par stykker smørrebrød. Ved særlige lejligheder serveres varm mad. Aftenen afsluttes i kaffesalen, hvor brødrene hygger sig over en kop kaffe, lytter til forskellige indslag – ofte af musikalsk karakter. Aftenen slutter omkring kl. 23.00. Normalt deltager der imellem 30 og 100 brødre til de forskellige logeaftener.
Informationsaftener
Til disse aftener inviterer logen interesserede mænd med ledsagere til en uhøjtidelig og uforpligtende orientering om frimureriet og om Sankt Johanneslogen St. Martin.
Henvendelse om deltagelse i informationsmøderne eller yderligere oplysninger kan indhentes ved henvendelse til logens kontor:
Søren Møllersgade 14, 8900 Randers C
Tlf.: 86 42 12 83
E-mail: kontor@stmartin.nu
Kontoret er åbent tirsdag og torsdag kl. 10 – 12 i perioden september til april.